Afrika’da maymun çiçeği virüsü nedeniyle “halk sağlığı acil durumu” ilan edildi

Maymun çiçeği virüsü Afrika kıtasında yayılmaya devam ediyor. Afrika Hastalık Denetim ve Tedbire Merkezleri (Africa CDC), Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nden komşu ülkelere yayılan maymun çiçeği virüsü nedeniyle kıta genelinde “halk sıhhati acil durumu” ilan etti.

Africa CDC Genel Yönetici Jean Kaseya, “Kurumlarımızı, kolektif irademizi, kaynaklarımızı süratli ve kararlı bir halde harekete geçirmek için bugün kıtasal güvenliğimiz için bu halk sıhhati acil durumunu ilan ediyoruz” dedi.

Kaseya, Afrika kıtasının 10 milyon dozdan fazla aşıya gereksinimi olduğunu lakin yalnızca 200 bin doz aşının mevcut olduğunu belirterek, “2024 yılında 3 milyon dozdan başlayarak Afrika’da 10 milyondan fazla dozu teminat altına almak için net bir planımız var” dedi.

Africa CDC, bu yıl kıtada şimdiye kadar 15 binden fazla maymun çiçeği olayı ve 461 vefat rapor edildiğini aktararak, bunun geçen yılın tıpkı devrine nazaran yüzde 160’lık bir artışı temsil ettiğini söyledi. Afrika’da toplam 18 ülkede olay bildirdi.

 

İLK SEFER 1970 YILINDA KONGO DEMOKRATİK CUMHURİYETİ’NDE TESPİT EDİLDİ

Maymun çiçeği, 1970 yılında Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde insanlarda birinci defa tespit edildikten sonra onlarca yıldır Afrika’nın birtakım bölgelerinde endemik olarak görülüyor. Virüsün daha hafif bir varyantı, 2022 yılında, büyük ölçüde cinsel temas yoluyla 100’den fazla ülkeye yayıldı ve Dünya Sıhhat Örgütü’nün (DSÖ) en yüksek alarm düzeyi olan halk sıhhati acil durumu ilan etmesine neden oldu. DSÖ, 10 ay sonra sıhhat krizinin denetim altına alındığını söyleyerek acil durumu sona erdirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir