S-400’ler İncirlik’e mi taşınacak? MSB’den açıklama geldi

Yunan Kathimerini gazetesi, ABD’nin yaz aylarında Rus S-400 hava savunma sistemleriyle ilgili sorunu çözmek için Türkiye’nin füzeleri kendi topraklarında tutmasına resmen müsaade vereceği lakin denetiminin ABD’ye devredileceği detaylı bir teklif sunduğunu ileri sürdü. Gazete, hususla ilgili görüşmelerde de ileri bir kademede olduğunu tez etti. 

Kathimerini’nin “ABD’li yetkililer, Türkiye’ye F-35 savaş uçaklarının satışının önündeki pürüzü kaldırmak için Rus füze sistemlerinin ‘yumuşak’ bir halde hizmet dışı bırakılmasını önerdi” iddiasına ilişkin Milli Savunma Bakanlığı kaynakları, bakanlıkta yapılan bilgilendirme toplantısının akabinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. 

“TÜRKİYE VE ABD’NİN TAVRINDA DEĞİŞİKLİK YOK” 

Yunan gazetesinin “F-35 programına tekrar dahil edilme karşılığında S-400’lerin İncirlik’te ABD denetiminde bulundurulacağına” ait savları yanıtlayan kaynaklar, “Bu hususta üçüncü ülkeler tarafından yapılan algı oluşturma hedefli haberlere prestij etmemek, ihtiyatlı yaklaşmak gerekir. Şu an için S-400 ve F-35 konusunda her iki ülkenin de tavrında bir değişiklik bulunmamaktadır. Biz müttefiklerin birbirlerine kısıtlama yahut yaptırım uygulamasının gerçek olmadığını, müttefiklik ruhuna ters olduğunu her vakit tabir ediyoruz. Beklentimiz müttefiklerimizin ittifakın ruhuna ve ortak güvenlik perspektifine uygun karar alarak örtülü-örtüsüz tüm kısıtlamaların kaldırılmasıdır” sözlerini kullandı. 

LÜBNAN’DAN TAHLİYE HAZIRLIĞI

Bakanlık kaynakları ayrıyeten İsrail’in ataklar düzenlediği Lübnan’a yardımların devam edip etmeyeceği ve TSK’nın tahliye operasyonu yapıp yapmayacağına dair sorular üzerine şunları kaydetti: 

– TSK, Lübnan’dan vatandaşlarımızın yahut yabancı ülke vatandaşlarının inançlı bir halde tahliyesi amacıyla kendisine tevdi edilecek vazifeleri yerine getirecek imkan ve kabiliyetlere sahiptir ve daha evvel birçok tahliye harekatını muvaffakiyetle icra etmiştir. Hali hazırda Lübnan’da yaşanan gelişmeler Dışişleri Bakanlığı ile koordineli olarak yakından takip edilmektedir. Mümkün bir tahliye harekatı kapsamında da ön planlama ve ön hazırlıklar yapılmaktadır. Yardımlar da başka kurumlarla koordineli formda Lübnan’ın talepleri doğrultusunda ve güvenlik kurallarına nazaran devam edecektir.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir